Detalii interesante despre vata de zahar

Dintre toate dulciurile pe care le cunoastem si pe care le-am consumat pana acum, probabil ca vata de zahar este unul dintre cele mai populare. Aproape ca o intalnim la tot pasul, de la balciuri, pana la spectacole de circ, pana la vanzatorii ambulanti de la coltul strazii. Deci, nu prea mai putem spune ca nu am auzit despre vata de zahar. Cred ca ea este preferata multora dintre noi, de la copii mici pana la.. copii mari (a se citi adulti).

Adevarul este ca nici un balci nu ar mai avea acelasi farmec daca nu am mai putea cumpara de acolo vata de zahar. Cu siguranta ne-am simti ca si cand ceva ar lipsi din atmosfera specifica unui balci sau unui canrnaval. Vara sau iarna, vata de zahar se poate consuma oricand. Nefiind rece precum inghetata, nu ne va da dureri in gat si nici nu vom raci daca o mancam iarna. Cat despre petreceri, nu ar trebui sa o trecem cu vederea nici aici.

Este acel gen de desert, daca-l putem numi asa, care ne aduce mereu aminte de distractie si de timp liber petrecut alaturi de familie si prieteni. La fel ca orice alt desert sau fel de mancare, si despre vata de zahar avem cateva detalii interesante de mentionat, unele dintre ele probabil necunoscute multora dintre noi. Iata care sunt acestea:

1. In Statele Unite, se organizeaza in fiecare decembrie, pe data de 7, Ziua Nationala a Vatei de Zahar. Este, posibil, una din multele sarbatori pe care oamenii le-au dedicat mancarurilor pe care le consuma. Cum vata de zahar are o varsta respectabila, americanii au considerat de cuviinta sa marcheze acest lucru prin organizarea sarbatorii mai sus-numita. Nu este surprinzator ca totul a pornit din Statele Unite, deoarece aici este si locul in care a aparut pentru prima data vata de zahar!

2. Dupa cum bine cunoastem, manunchiul de vata de zahar este, de regula, foarte generos. Dar, tinand cont de faptul ca ea este facuta numai din zahar, este si foarte usor. De aceea, nu avem nici o problema in a tine in mana o vata de zahar uriasa, pe care tocmai am cumparat-o plini de entuziasm de la vanzatorul ambulant de la balci.

Ca fapt divers, se spune ca vata de zahar este chiar mai usoara decat o pana.

3. Desi este destul de dulce, datorita ingredientului principal (si singurul) folosit la realizarea ei, nu contine la fel de multe calorii ca o cutie de suc (gen Pepsi sau Cola). Consumata in cantitati moderate, nu duce nici la aparitia cariilor dentare. Si, inca un aspect pozitiv in favoarea vatei de zahar, nu contine nici grasimi!

4. In Asia, Japonia si China, vanzatorii de vata de zahar au ridicat la rang de arta banalul procedeu de obtinere al acesteia. Mai mult de atat, in unele orase mari din aceste tari si regiuni, au aparut si se tin cursuri special create pentru acele persoane care doresc sa devina maestrii ai vatei de zahar.

5. Masinile folosite la producerea vatei de zahar din zilele noastre nu difera cu mult de cele care se utilizau atunci cand s-a inventat vata. Desi tehnologia a avansat foarte mult de la acel moment, principiul de baza al functionarii lor ramane, in mare, acelasi.

Asa dupa cum se poate observa, vata de zahar are o istorie interesanta. Probabil ca unele dintre detaliile pe care vi le-am furnizat mai sus nici nu le cunoasteti. Acum, ca stiti mai multe despre vata de zahar, sunt sigur ca o veti aprecia la maximum. Si, daca vi s-a facut pofta de o vata de zahar adevarata, mare si dulce, cumparati-va una cu prima ocazie.

Numai sa nu uitati un lucru: prea mult dulce nu face bine dintilor. Asadar, nu exagerati cu zaharul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *