Detalii nestiute despre martipan

Detalii neștiute despre marțipan

Daca acum ceva vreme va scriam despre istoria acestui produs, cred ca ar fi interesant sa va impartasesc si cateva date mai putin cunoscute despre martipan. Desi nu multa lume il iubeste, martipanul este un desert cunoscut si apreciat in intreaga lume. In afara de decorarea diferitelor prajituri si torturi, martipanul poate fi consumat si pentru efectele sale benefice asupra organismului.

Fie ca este vorba despre detalii interesante din istoria lui sau despre vitaminele si mineralele pe care le contine, martipanul este un produs complex si poate un pic subapreciat la noi in tara. Dupa ce vei termina de citit acest articol, cu siguranta iti vei schimba parerea despre dulcea pasta cu zahar si migdale.

Date interesante despre martipan:

– Datorita continutului de migdale (bogate in lecitina), martipanul stimuleaza celulele nervoase si este recomandat elevilor care invata pentru examene, pentru ca ajuta memoria. De asemenea, este recomandat celor care muncesc indelung sau in conditii grele pentru ca este o sursa importanta de energie. Martipanul te poate energiza, fara a produce eventuale efecte adverse in organismul tau, spre deosebire de bauturile energizante, de exemplu. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca un consum exagerat de martipan iti poate afecta silueta.

– In Evul Mediu, martipanul era vandut in farmacii si era recomandat in tratarea bolilor psihice. Cu toate acestea, doar cei mai bogati isi permiteau sa il achizitioneze.

– In Rusia, martipanul a devenit cunoscut datorita povestilor lui H.C Andersen, Hoffmann sau fratii Grimm. In povestile acestora martipanul simboliza fericirea si magia copilariei. Sub conducerea tarilor, martipanul a fost produs pentru mai bine de o suta de ani, dar doar cei bogati isi permiteau acest desert rafinat, un adevarat rasfat regal.

– Se spune ca in orasul Lubeck din Germania de azi, producatorii de martipan stiau aproape 200 de retete: cu portocale, cu ananas sau chiar cu rom. Adevaratii cunoscatori stiau ca martipanul perfect trebuie sa contina cel putin 28-33% migdale, neaparat de cea mai inalta calitate. Alegerea migdalelor se facea in functie de soiul acestora, aroma, consistenta si perioada de recoltare. Nimic nu era lasat la voia intamplarii atunci cand era vorba de producerea celui mai bun martipan!

– Cel mai lung baton de martipan dulce a fost facut de 225 de bucatari in cadrul unui eveniment organizat pe stadionul Hamadanya din Siria, pe 1 iulie 2003, si a cantarit peste 400 de kilograme.

– Bomboanele de martipan sunt mult mai sanatoase daca sunt invelite in ciocolata (mai ales ciocolata neagra). Aceasta combinatie contine flavonoizi, care largesc in mod natural vasele de sange si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de bomboane de martipan cu ciocolata intareste sistemul respirator si previne infectiile tractului urinar.

– Martipanul, datorita fainii de migdale, este bogat in proteine si contine vitamina A, toate tipurile de vitamina B, calciu, potasiu, magneziu, fier si fosfor. De asemenea, migdalele sunt bogate in grasimi nesaturate care nu contin colesterol.

-Consumul de martipan este recomandat femeilor insarcinate deoarece acidul folic continut de migdale previne malformatiile congenitale la copii. Acidul folic reduce, de asemenea, incidenta cancerului de col uterin.

– Un produs asemanator martipanului se fabrica si din alte sortimente de nuci, dar si din alune. Evident, un asemenea produs nu poate sa poarte numele de martipan, avand in vedere faptul ca acesta se fabrica doar din migdale si zahar!

– Multa lume confunda martipanul cu pasta de zahar sau fondantul (atunci cand sunt folosite pentru decorarea torturilor si a prajiturilor), insa ultimele doua nu au in compozitia lor migdale, ci mai mult zahar si ingrediente sintetice. De asemenea, martipanul, mai ales daca este de calitate, este mult mai scump decat celelalte doua produse.

Parca acum, dupa ce ai aflat aceste detalii despre martipan, apreciezi mai mult acest produs si esti mult mai tentat sa il incluzi in lista ta de dulciuri preferate, nu-i asa? Eu deja ma gandesc de unde il pot cumpara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *