Panettone este un cozonac traditional italian, care se prepara de obicei de Craciun. Cu toate acestea, in ultimii ani, desertul aromat si pufos a devenit, din fericire, nelipsit de pe masa de Paste atat a italienilor, cat si a romanilor. Spun din fericire, pentru ca ar fi fost pacat sa fim conditionati sa gustam aceasta minunatie doar odata pe an. Asadar, pentru cine vrea sa incerce ceva nou de Paste, o varianta buna ar fi aceasta reteta simpla si gustoasa de panettone.
Niciodata nu am indraznit sa ma gandesc ca as putea sa prepar panettone in bucataria mea de acasa. Credeam ca acesta necesita ingrediente pe care le poti gasi doar in tara lui natala si ca modalitatea de preparare mi-ar depasi abilitatile de bucatar. Dar anul acesta m-am documentat, am testat si am ajuns la o concluzie, pe care v-o impartasesc si voua: panettone se pregateste foarte repede, din ingrediente pe care le avem la indemana, iar rezultatul este mult mai bun decat ceea ce gasim in supermarket.
Ingrediente pentru 1 panettone
– 227 g unt moale, nesarat
– 2 oua
– 3 galbenusuri
– 450 g faina
– 200 ml lapte
– 200 g zahar
– 100 g stafide (lasate la inmuiat in apa calda cu putin rom, cu o ora inainte de a pregati aluatul)
– coaja rasa de la 2 portocale
– drojdie proaspata sau uscata
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
Tapeteaza o forma rotunda, cu diametrul de 20 cm, cu unt si faina.
Intr-un bol, mixeaza untul cu ouale si galbenusurile pana cand obtii o crema fina, deschisa la culoare, timp de 3-4 minute.
Daca ai un mixer mai performant, care poate amesteca si aluat, atunci continua cu acesta. Daca nu, poti foarte bine sa framanti aluatul cu mana. Revenind, adauga jumatate din cantitatea de faina. Ca o paranteza, daca folosesti drojdie proaspata, o poti topi cu putin zahar si lapte caldut si apoi o incorporezi in aluat. Daca, in schimb, ai ales sa folosesti drojdie uscata (are acelasi efect si nu trebuie sa te chinui prea tare cu pregatirea ei, ca in cazul celei proaspete), adaug-o pur si simplu peste faina si continua prepararea aluatului conform retetei.
Dupa ce ai pus peste compozitia de unt si oua jumatate din cantitatea de faina, adauga si jumatate din cantitatea de lapte si amesteca timp de 2-3 minute. Pune si restul de faina si lapte, apoi toata cantitatea de zahar si framanta sau mixeaza pana se omogenizeaza toate ingredientele.
Dupa ce ai framantat bine aluatul, scoate-l din vas si aseaza-l pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Presara deasupra stafidele si coaja de portocala. Framanta pentru 5-10 minute, pana cand stafidele se incorporeaza uniform in coca de panettone.
Pune aluatul in tava pregatita anterior si da la cuptorul preincalzit pentru 35-45 de minute sau pana cand panettone-ul trece testul scobitorii si este rumenit frumos.
Poti presara deasupra cozonacului zahar tos sau, dupa ce il scoti de la cuptor, il poti unge cu unt si dupa care presara zahar pudra. Vei obtine un panettone delicios si frumos glazurat.